25 μέρες, 10 εκατομύρια δολάρια, 600 τεχνικοί, 500 κομπάρσοι, 160 χαλίκι
και τουλάχιστον 70 άλογα είναι ο απολογισμός του επεισοδίου της
εβδομάδας, για μία μάχη που σε αντίθεση με την παράδοση της σειράς
εκτυλίχθηκε εξ ολοκλήρου μπροστά στην κάμερα και επιστράτευσε
στρατιωτικούς σχηματισμούς από άλλες εποχές.
Ο Miguel Sapochnik, ο σκηνοθέτης του ‘The Battle of the Bastards’ και του περσινού ‘Hardhome’ που μας έκανε να παίρνουμε screencaps σα μανιακοί, μίλησε στο Entertainment Weekly για τις πραγματικές μάχες και τεχνικές απ’ όπου άντλησε έμπνευση για την ανάκτηση του Winterfell, πέρα από ‘RAN’ του Akira Kurosawa.
Πάμε να δούμε ποια ιστορικά γεγονότα και στρατηγικές βοήθησαν το όραμα του σκηνοθέτη.
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΖΙΝΚΟΥΡ (1415 Μ.Χ.)
Η αρχική ιδέα του Sapochnik για το επεισόδιο, η Μάχη του
Αζινκούρ, ήταν η τεράστια νίκη για τους Άγγλους κατά τη διάρκεια του
Εκατονταετούς Πολέμου μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας.Ο γαλλικός στρατός υπερτερούσε κατά πολύ αριθμητικά του αγγλικού, αλλά ο Ερρίκος Ε΄ της Αγγλίας κατάφερε να νικήσει τα γαλλικά στρατεύματα με μαχητικότητα και θάρρος που απαθανατίστηκε αργότερα και από τον Σαίξπηρ. Πήρε μέρος στη μάχη μαζί με τους εξαντλημένους άντρες του και τους διέταξε να παγιδεύσουν τους Γάλλους πίσω από τους θάμνους για να μην τους βλέπουν, με αποτέλεσμα τελικά να τους αποδεκατίσουν. Πολλοί από τους Γάλλους ιππείς πνίγηκαν και στον βούρκο της περιοχής, ενώ ο Ερρίκος διέταξε και την εκτέλεση των ιπποτών αιχμαλώτων, καταπατώντας για πρώτη φορά τον ιπποτικό κώδικα τιμής.
Επειδή όμως πολλά μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, η μάχη για το Winterfell κατέληξε να μοιάζει περισσότερο με μία άλλη.
ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΚΑΝΝΩΝ (216 Π.Χ.)
“Αρχικά βασίσαμε το ‘The Battle of the Bastards’ στη Μάχη
του Αζινκούρ μεταξύ Γάλλων και Άγγλων το 1415, αλλά καθώς οι ανάγκες
άλλαξαν όπως και το budget, έγινε τελικά πιο πολύ σαν τη Μάχη των Καννών
μεταξύ των Ρωμαίων και του Αννίβα το 216 π.Χ.”, είπε ο Sapochnik και
μας έριξε στο διάβασμα.Ο λόγος γίνεται για μία από τις σημαντικότερες μάχες του Δεύτερου Καρχηδονιακού Πολέμου και δεύτερη μεγαλύτερη ήττα των Ρωμαίων στην ιστορία τους μέχρι τότε. Το πεζικό τους έδωσε μεγαλύτερη σημασία στο βάθος αντί στο εύρος της διάταξής του κι έτσι επέτρεψαν στον Αννίβα να τους κλείσει από τα πλάγια με την τακτική της διπλής υπερκέρασης και να τους εξοντώσει με τρόπο που διέλυσε ουσιαστικά τον Ρωμαϊκό Στρατό. Κάπως έτσι προέκυψε και η ένταξη αρκετών πόλεων που θέλησαν να αποσπαστούν από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στην Καρχηδόνα.
Του Jon έγινε με λίγα λόγια, οπότε μένει να δούμε τώρα ποιοι θα θελήσουν να ενώσουν ξανά δυνάμεις με τους Stark τώρα που παίρνουν σιγά-σιγά τα πάνω τους.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΦΑΛΑΓΓΑ
“Μέλετησα και αρκετά τον Μεγάλο Αλέξανδρο, έναν θρυλικό
ταλέντο στη στρατηγική μαχών”. Και λέγαμε κι εμείς, από κάπου είναι
κλεμμένος ο σχηματισμός του Bolton.Η Μακεδονική φάλαγγα ήταν μία τακτική που ανέπτυξε ο Φίλιππος και χρησιμοποίησε ο Μεγαλέξανδρος στους Περσικούς Πολέμους, με το βάρος να πέφτει στις σάρισες μήκους τουλάχιστον πέντε μέτρων των τριών πρώτων σειρών που έκαναν τη διάταξη απροσπέλαστη από το μπροστινό μέρος.
Όπως τόνισε ο Sapochnik όμως, κάποια στιγμή πρέπει να αφήσεις κάτω τα βιβλία και να φτιάξεις μία καλή ιστορία. Έτσι το “Τείχος Bolton” όπως το ονόμασε, ήταν ένας φιλικός για την παραγωγή τρόπος να συμπεριλάβουν τη διπλή υπερκέραση χωρίς να χρησιμοποιήσουν άλογα και χωρίς να έχουν ανοιχτό ορίζοντα που θα τους ανάγκαζε να ντύσουν περισσότερα πτώματα ή να στήσουν μικρότερες μάχες στο φόντο.
0 comentários:
Δημοσίευση σχολίου