Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Έρχεται στην Ελλάδα το βιβλίο-προοίμιο του Game of Thrones

«Ο Ιππότης των Επτά Βασιλείων» ή «Οι περιπέτειες του Ντανκ και του Εγκ», όπως είναι γνωστές οι τρεις ξεχωριστές νουβέλες του George R.R. Martin, λαμβάνουν χώρα σχεδόν έναν αιώνα πριν από τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην πασίγνωστη σειρά «Game of Thrones» η οποία βασίζεται στο πολύτομο μυθιστόρημα «Το τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου».

Την εποχή εκείνη η πανίσχυρη δυναστεία των Ταργκάρυεν εξακολουθεί να κατέχει τον Σιδερένιο Θρόνο και οι μνήμες της τελευταίας δράκαινας παραμένουν ακόμη ζωντανές. Πρόκειται για έναν κόσμο ίδιο, αλλά και τόσο διαφορετικό.



Οι τρεις νουβέλες που περιλαμβάνει ο τόμος με τίτλο «Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων» αφηγούνται τις περιπέτειες του Ντανκ και του Εγκ.

Ο Ντανκ είναι ένας νεαρός ιππότης που μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές του Κινγκς Λάντινγκ, χωρίς να γνωρίσει ποτέ τους γονείς του. Ζει περιπλανώμενος, ακολουθώντας έναν γέρο ιππότη, τον Σερ Άρλαν του Πέννυτρη, που του μαθαίνει όλα όσα γνωρίζει και ο ίδιος. Ο Ντανκ είναι πολύ ψηλός, σεμνός και εξαιρετικά γενναίος. Όταν το αφεντικό του πεθαίνει, αφήνοντάς του κληρονομιά την πανοπλία του, γίνεται ο ίδιος ιππότης και συνεχίζει να ζει ελεύθερος, ταξιδεύοντας και πουλώντας τις υπηρεσίες του. Κάποια στιγμή στο δρόμο του εμφανίζεται ένα παράξενο μικρό αγόρι με το όνομα Εγκ, που τον παρακαλάει να γίνει ακόλουθός του. Ο Ντανκ και ο Εγκ θα γίνουν φίλοι αχώριστοι, θα περιπλανηθούν και θα ζήσουν αμέτρητες περιπέτειες. Το μέλλον επιφυλάσσει και στους δυο ένα σπουδαίο πεπρωμένο καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με βασιλικές ίντριγκες και θα πολεμήσουν μερικούς πολύ ισχυρούς εχθρούς.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά σημειώνει ο μεταφραστής του βιβλίου Ανδρέας Μιχαηλίδης: Όσο οι δράκοι λείπουν, οι άνθρωποι αναλαμβάνουν να γεμίσουν το κενό, αναζητώντας δράκους με τη μορφή ανθρώπων, πράγμα που συχνά οδηγεί σε αιματοχυσία. Είναι ο αιώνας των εμφύλιων συρράξεων μεταξύ των Δρακοβασιλιάδων και των Μπλάκφαϊρ, των μπάσταρδων γιων ενός ανάξιου βασιλιά, κι όμως, συγκριτικά με το «παρόν» του Γουέστερος είναι μια πιο αγνή εποχή, όπου η ανδρεία και η τιμή είναι λέξεις με πραγματικό βάρος, όπου η δίκη διά μονομαχίας ακολουθεί τους κανόνες της ιπποσύνης, δίχως φτηνά κόλπα. Θα έλεγε κανείς πως είναι μια αρθουριανή εποχή, η οποία βρίθει από στοιχεία του ιπποτικού ρομάντζου, πλεγμένα σε ζευγάρια αντιθέσεων και πάντα με δόσεις ωμού μεσαιωνικού ρεαλισμού και ανατροπών, για τις οποίες φημίζεται ο συγγραφέας».

«Ο περιπλανώμενος ιππότης», «Το ορκισμένο σπαθί», και «Ο μυστηριώδης ιππότης» είναι οι τρεις νουβέλες που περιλαμβάνει ο τόμος «Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων».  Γράφτηκαν διαδοχικά το 1998, το 2003 και το 2010 και παρουσιάζονται για πρώτη φορά συγκεντρωμένες σε έναν τόμο.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο στις 2 Ιουνίου 2015.

0 comentários:

Δημοσίευση σχολίου